Делатност Центра је социјална заштита, социјални рад и породично правна-заштита, а регулисана је Законом о социјалној заштити и обезбеђивању социјалне сигурности грађана, Породичним законом, Законом о малолетним учиниоцима кривичних дела и кривичноправној заштити малолетних лица, Законом о финансијској подршци породици са децом, Законом о спречавању насиља у породици, Одлуком о правима у социјалној заштити Општине Алибунар итд. Центар функционише као управни орган (располаже јавним овлашћењима за решавање о одређеним правима) и као стручна служба, која применом дефинисаних стручних и научних метода, врши интервенције у области брачних и породичних односа, регулисања односа родитеља и деце, развојних проблема младих, социјалне адаптације и интеграције, ресоцијализације и других питања у вези са обезбеђивањем социјалне сигурности и пружања подршке породицама/појединцима за оптимално функционисање у локалној заједници.

Центар за социјални рад обавља и стручне послове у спровођењу социјалне заштите и социјалног рада и то:
– откривање, праћење и проучавање социјалних потреба у области социјалне заштите, старатељства и породично правне заштите.
– процена и планирање услуга и мера у партнерству с корисником.
– предузимање мера у решавању стања социјалних потреба грађана и праћење њиховог извршења.
– развијање и унапређење превентивних активности које доприносе спречавању и сузбијању социјалних проблема и социјалне искључености.
– пружање услуга подршке, спровођење третмана, саветодавно-терапијских услуга и стручне помоћи корисницима.
– вођење евиденције и документације о пруженим услугама и предузетим мерама у оквиру своје делатности.
– вођење евиденције о деци за усвојење и потенцијалним усвојиоцима на подручју општине Алибунар.
– врши друге послове утврђене Законом и општинском Одлуком о социјалној заштити.