сандра сарадња

24.11.2023.

На иницијативу Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу, председница општине Алибунар Зорана Братић је дана 23.11.2023. године основала Интерсекторски тим за превенцију и заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања у саставу стручњака из области социјалне заштите, образовања и здравствене заштите. Том приликом локални међусекторски Протокол о превенцији и заштити деце од насиља, злостављања и занемаривања на територији општине Алибунар, потписали су председница општине Зорана Братић, директорка Центра за социјални рад „1.март“ за општину Алибунар Сандра Берлован Скумпија, председник Актива директора основних и средњих школа Душан Богдановић, директорка предшколске установе „Полетарац“ Ирена Драгичевић и представник у име директора Дома здравља Алибунар.

За координаторку тима одређена је директорка Центра за социјални рад „1.март“ за општину Алибунар Сандра Берлован Скумпија, дипломирани социјални радник.

Последњих година евидентирано је повећање броја пријављених случајева насиља у породици и партнерског насиља у којем су директне или индиректне жртве деца. Надлежне институције у локалној заједници правовремено реагују на сваки пријављен случај и у складу са надлежностима предузимају мере и активности.

Изазов је пружити квалитетну услугу у малим, руралним срединама, које имају скромније ресурсе у односу на веће градове у  борби против овог феномена.

Општина Алибунар препознала је потребу за умрежавањем стручњака у овој области и  оснивањем овог тима омогућила ресурс и подршку локалним институцијама у раду. Интерсекторски тим за превенцију и заштиту деце од насиља, злостављања и занемаривања отвориће платформу за правовремену и квалитетну размену информација, методологија, идеја и конкретних активности на пружању помоћи грађанима са искуством насиља у породици и партнерског насиља.